top of page
  • stage47

Dit moet je weten als er vocht in de muur zit door een lekkage.

Vocht in de muren is snel op te merken. Dit komt vaak voor uit lekkage, damp of slechte isolatie. De meeste bewoners schieten vaak te laat in actie als er muffe lucht wordt geroken of als er schimmel op de muren verschijnt. Als je pas in dit stadium actie onderneemt, is de kans groter dat er schade aan je huis ontstaat. Het herstel van de vochtproblematiek zal hierdoor een stuk ingrijpender zijn.


Veelvoorkomende problemen

In de meeste gevallen wordt vocht in de muren veroorzaakt door een lekkage. Door achterstallig onderhoud of beschadiging van de buitenzijde van het huis, ontstaan er plekken waar lekkage plaatsvindt. Dit is bijvoorbeeld regenwater via muren, lekkende daken of beschadigde leidingen. De plek waar je het vocht ziet, is niet altijd de plek waar de lekkage zit. Het vocht kan zich via kieren en richels over afstanden verplaatsen waardoor het pas zichtbaar wordt op een andere plek dan waar de lekkage zich bevindt.


Hoelang moet een muur drogen na lekkage?

Als het vochtprobleem is opgelost, moet de muur eerst volledig drogen voor je terug kan schilderen of behangen. Deze droogtijd bestaat uit zo’n 2 à 3 maanden. Na deze droogtijd kan je uw muren terug herstellen.


Opsporen van lekkages

Lekkages zijn misschien moeilijk te vinden, maar ze kunnen wel opgespoord worden met de volgende stappen:

  • De eerste stap is onderzoeken van de kruipruimte: als er hier ergens natte plekken aantreft, is het een teken dat je ergens een lekkage hebt.

  • Vervolgens controleer je best de muren aan de buitenkant van het huis. Als hier plekken met mos worden aangetroffen is dat het teken dat de muren nat zijn. Ook donkere plekken in muren zijn vochtproblemen.

  • Als laatste stap onderzoek je de binnenkant van het huis. Je gaat hier best op zoek naar koude, klamme plekken door te voelen. Je moet letten op schimmels of zwarte puntjes en je ruikt of er muffe geuren zijn. Muren die nat en afgedekt zijn hebben sneller vochtproblemen. Kijk dus zeker achter kasten, meubels of gordijnen.

De aanpak van de lekkage

Het aanpakken van de lekkage bestaat uit 3 delen:

Ten eerste het verhelpen van de lekkage. Hiervoor kan je een specialist inschakelen.

De volgende stap is het drogen van de muur.

De laatste stap is de schade aanpakken. Als er structurele schade is, kan je best een specialist inschakelen. Als de muur nog intact is, kan je de schade zelf herstellen.


Comments


bottom of page