top of page
hydrofuge1.jpg

DOORSLAAND VOCHT

Doorslaand vocht of regendoorslag herkennen en op maat behandelen is de enige manier om dit vochtprobleem adequaat op te lossen. Doorslaand vocht houdt in dat regenwater van buitenaf binnendringt tot in je woning. Daar zorgt het voor waterschade en schimmels. Dat ligt aan de bakstenen, die met hun poreuze eigenschap gemakkelijk vocht doorlaten als ze onbehandeld zijn. Ook openstaande voegen of kieren tussen het bouwmateriaal kunnen de schuldige zijn. Er bestaan uitstekende oplossingen voor dit vochtprobleem, dus kom meteen in actie en laat je gevel beschermen tegen slagregen.

De gevel van je woning geeft niet enkel een aantrekkelijk uiterlijk aan het huis, maar vervult ook een essentiële praktische functie. Het is de taak van de gevel om de binnenkant van de woning te beschermen tegen neerslag, wind en koude. Bij oudere gebouwen komt het voor dat de gevel is aangetast door het weer en slijtage vertoont. Dit kan komen door invloeden van buitenaf. Zo spelen jarenlange hevige neerslag en wind natuurlijk hun rol. Daarnaast kunnen ook de uv-stralen van de zomerse zon de gevel aantasten. Het is dan ook normaal dat na een tijd het voegwerk hier en daar begint te verslijten. Deze slijtage verhoogt de kans op doorslaand vocht.

De gevolgen van doorslaand vocht zijn veelzijdig en geen lachertje:

  • Omdat de muur vochtig is, zal deze minder isolerend werken. Als gevolg daarvan zal je energieverbruik fiks gaan stijgen.

  • Het vocht van de muren zal uitdampen in de lucht binnenshuis. Zeker bij woningen die niet goed worden geventileerd, leidt doorslaand vocht op die manier tot een hogere gepercipieerde luchtvochtigheid. Kamers krijgen een klam, koud gevoel, en instinctief gaan de bewoners dan de verwarming hoger zetten. Dit is uiteraard geen echte oplossing maar op zijn best een ‘band-aid solution’. Bovendien zorgt het ook weer voor een hogere energiefactuur.

  • Doorslaand vocht verhoogt de luchtvochtigheid in de kamers van het gebouw. Die verhoogde luchtvochtigheid zal op termijn ook een ideale woonplaats vormen voor schimmels. Muurschimmels zijn erg ongezond en werden in het verleden zelfs in verband gebracht met longbloedingen bij kleine kinderen. Daar houdt het echter niet op. De schimmels brengen op hun beurt nog allerlei andere ongewenste gasten met zich mee, zoals ongedierte en zwammen.

  • De afwerkingslaag van de muren (bepleistering, behang of verf) zal loskomen, wat je natuurlijk zal opzadelen met herstellingskosten. Bovendien zorgt dit voor een lelijk uitzicht en een ongezellige sfeer in huis.

 

Zoals je merkt zijn er talloze redenen om doorslaand vocht te vermijden of, in het ergste geval, zo snel mogelijk te bestrijden. Op dezelfde manier zijn er verschillende bestrijdingsmethodes voor vochtproblemen. Ons team van vakmensen komen graag bij je langs voor een gratis diagnose. Zo ben je zeker dat je geen extra kosten verspilt aan verkeerde of inefficiënte oplossingen. Neem snel contact op en bescherm je woning en je gezin!

OFFERTE NODIG?

Offerte nodig voor een behandeling tegen opstijgend vocht, doorslaand vocht, kelderdichting of tegen condensatie of schimmels? Vul hieronder uw gegevens in. Onze specialisten contacteren u graag voor een gratis en vrijblijvende diagnose.

bottom of page