KELDERDICHTINGEN
Kelderdichting: de oplossing voor een droge kelder – Vlaanderen is een regio met heel wat vocht in de grond, dankzij ons regenachtige klimaat en onze zachte bodem. Een deel van dat vocht is grondwater, maar er is natuurlijk ook heel wat regenwater dat door de grond wordt opgenomen. Vele woningen hebben daarom te kampen met water in de kelder. Daardoor hebben de eigenaars vaak geen andere keuze dan kelderdichting. Enkel zo kan men voorkomen dat er schade aan de woning komt. Vocht in de kelder is immers niet enkel slecht voor de waarde van uw woning, maar ook voor uw gezondheid.
Van alle ruimtes in gebouwen, komen vochtproblemen het meest in kelders voor. Onze Belgische bodem is immers rijk aan vocht. Het gevolg daarvan is dat de ruimte van de woning die zich ondergronds bevindt, het meest wordt aangetast. Opstijgend vocht is daarvan het karakteristieke voorbeeld: dit komt enkel voor bij delen van het gebouw die zich dicht bij de aardbodem bevinden.
Net zoals bij andere vochtproblemen is het uitvoeren van een grondige vochtdiagnose essentieel. In de kelder is dit extra complex omdat er zich bijna alle vochtproblemen kunnen voordoen. Opstijgend vocht is een typisch probleem, maar ook doorslaand vocht en schimmelvorming door condensatie kunnen in de kelder voorkomen. Het is zelfs best mogelijk dat een kelder aan meerdere vochtproblemen tegelijk lijdt, hoewel sommige oorzaken van vochtproblemen elkaar uitsluiten. Het belangrijkste vraagstuk tijdens de diagnose in een kelder is de oorsprong van het vochtprobleem. Er zijn steeds twee verdachten in deze zaak: condensatie en infiltratie.
-
In het geval van condensatie gaat het over de vochtigheid van de lucht in de kelder. Die is meestal afkomstig van waterdampen die weer vloeibaar worden. Dat vocht zal zich gaan hechten aan de muren, naar de vloer druppelen en accumuleren.
-
Als het gaat over infiltratie, dan spreken we van vocht dat doorheen de muren de kelder binnendringt. Infiltratie kan zowel rechtstreeks van regenwater komen als van grondvocht.