top of page
mould-in-the-corner-of-a-window-banner.j

CONDENSATIE & SCHIMMELS

iStock-518711634.jpg

Condensatie en schimmels vermijden is noodzakelijk als je je woning droog en gezond wilt houden. Daarom geven we graag tips mee die helpen om condensatie en schimmels te voorkomen en te bestrijden. Ontdek hoe condens ontstaat, hoe dit schimmel in huis uitnodigt en wat hier exact aan te doen valt. Condensatie is een heel eenvoudig fenomeen: het is niets meer dan waterdamp die neerslaat op een koud oppervlak wanneer het dauwpunt van het water bereikt wordt. Dit komt door een hoge luchtvochtigheid in huis. Condensatie in huis is heel normaal, maar bij onvoldoende ventilatie kunnen er zich schimmels en andere vochtproblemen ontwikkelen.

Condensatie is de oorzaak van één de meest voorkomende vochtproblemen in gebouwen. Het fenomeen is alomtegenwoordig omdat bij heel wat activiteiten in huis waterdamp wordt geproduceerd. Activiteiten zoals koken, wassen, schoonmaken en zelfs ademen maken waterdamp aan. Die damp zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid in huis stijgt. De vochtige lucht zal de temperatuur in huis doen afkoelen (wat tot een hoger energieverbruik leidt). Er zullen bovendien waterdruppeltjes vormen die neerslaan op de koudste plaatsen in huis. Dat zijn meestal de buitenmuren, de ramen en de hoeken van een kamer. Als deze druppels niet verdampen, ontstaan er na verloop van tijd echte zichtbare vochtproblemen zoals vochtplekken.

 

Je kunt een condensatieprobleem ook herkennen aan een loskomende afwerkingslaag (pleister, verf of behang), geurhinder en vooral schimmelvorming en de groei van zwammen. Dat laatste is het minst wenselijke maar helaas ook het meest voorkomende gevolg. Een dergelijke leefsituatie is erg ongezond en kan op langere termijn zelfs tot ernstige medische gevolgen leiden zoals allergieën, astma, reuma, artritis, hoestbuien, enzovoort.

mould-1.jpg

OFFERTE NODIG?

Offerte nodig voor een behandeling tegen opstijgend vocht, doorslaand vocht, kelderdichting of tegen condensatie of schimmels? Vul hieronder uw gegevens in. Onze specialisten contacteren u graag voor een gratis en vrijblijvende diagnose.

bottom of page