Uit welke soorten ventilatiesystemen kan u kiezen?

D ventilatie, systeem d, soorten ventilatiesystemen, centraal ventilatiesysteem

Uit welke soorten ventilatiesystemen kan u kiezen? Dat is de crux eens u op de hoogte bent van de verplichte ventilatienormen en de vele voordelen die een passend ventilatiesysteem bieden voor uw wooncomfort. Laten we daarom de verschillende soorten ventilatiesystemen van naderbij evalueren. Zo krijgt u een concreet idee welk type ventilatiesysteem aan de noden van uw woning voldoet.

Welke soorten ventilatiesystemen zijn er?

ventilatie in slaapkamer, mechanische ventilatie, ventilatiesystemenDe verschillende soorten ventilatiesystemen worden verdeeld in types, afhankelijk van de manier waarop ze verse lucht aanvoeren en vochtige lucht afvoeren. Het eerste onderscheid is centrale versus decentrale ventilatie. Betreft centrale ventilatie, die doorheen heel het huis werkt, lichten we hier alle types van A tot D toe. De meeste klanten kiezen tussen een B, C of D type. D is momenteel het meest geavanceerde type op de markt voor een gebalanceerde ventilatie van uw huis. Dat neemt echter niet weg dat u misschien uitstekend gediend bent met C ventilatie. Decentrale ventilatie is de plaatsing van een ventilator in slechts 1 vochtige ruimte, zoals de kelder, de badkamer of slaapkamer. Om uw ideale type ventilatiesysteem te bepalen nemen we de werking van ieder type onder de loep.

Natuurlijke A ventilatie

Een ventilatiesysteem type A zorgt op een natuurlijke manier voor de aanvoer van verse lucht via roosters in ramen (of in binnendeuren voor de vochtige ruimtes). Het systeem voert vochtige, vervuilde lucht tevens natuurlijk af via afvoerventielen. Natuurlijke ventilatie is de minste basisbehoefte voor luchtcirculatie in uw huis. Vaak is het echter niet voldoende om een vochtprobleem als gevolg van gebrekkige ventilatie te voorkomen.

Ventilatiesysteem B: aanvoer via mechanische ventilatoren

B ventilatie voert verse lucht aan via mechanische ventilatoren. Via roosters in binnendeuren verplaatst deze gezonde lucht zich door uw huis. Vervuilde lucht wordt afgevoerd via afvoerventielen in de natte ruimtes (zoals de badkamer en keuken). Dit laatste is de crux waarom men weinig voor B ventilatie kiest: het gebrek aan gecontroleerde afvoer van vochtige lucht. Dit element is vooral belangrijk bij het oplossen van condensatieproblemen. Daarom kiest men bij de installatie van centrale ventilatie doorgaans vooral tussen C en D ventilatie.

Mechanische afvoer vochtige lucht met C ventilatie

ventilatie systeem CEen type C ventilatiesysteem werkt omgekeerd aan een B type. C ventilatie voert vervuilde lucht mechanisch af via afvoerventielen in de vochtige ruimtes. Dit helpt om vocht in natte ruimtes gecontroleerd af te voeren voordat het binnenhuis neer kan slaan. De aanvoer van verse lucht verloopt echter natuurlijke door ventilatieroosters in uw ramen. Deze lucht verplaatst zich door uw huis via spleten onder en roosters in binnendeuren.

Volledig mechanisch D ventilatiesysteem

Met D ventilatie heeft u volledige controle omdat zowel de afvoer als aanvoer van lucht mechanisch verloopt. Ventilatiesysteem D voert verse lucht mechanisch aan via elektrische ventilatoren. De verse lucht wordt naar de droge ruimte verspreid via een ventiel. Door roosters in of spleten onder de binnendeuren verplaatst de lucht zich verder door uw woning. De vervuilde lucht wordt afgevoerd via een afvoerventiel uit de natte ruimtes. Beide processen verlopen volledig automatisch. Dit zorgt voor een perfect onder controle luchtcirculatie in uw huis.

Een ander voordeel van dit D type oftewel balansventilatie is de mogelijkheid tot warmteterugwinning. Via warmteterugwinning wordt koude buitenlucht opgewarmd met de warmte uit de afgevoerde binnenlucht. Op deze manier verbruikt u minder energie en gaat er minder warmte verloren. Een zeer energiezuinige manier van prefect ventileren.

Onderhoud van uw ventilatiesysteem

Is uw huis eenmaal voorzien van een passend ventilatiesysteem, dan is het natuurlijk belangrijk dat deze optimaal kan blijven werken. Daarom moeten de ventilatieroosters van tijd tot tijd onderhouden worden. Dat betekent de roosters bij tijd en wijl schoonmaken en ze laten vervangen als er na jaren iets aan mankeert. Zo houdt u de roosters open voor een goede toe- of afvoer, afhankelijk van het soortventilatiesysteem. U kan de experts vragen om een onderhoudsplan voor de complexere delen van de meer geavanceerde systemen.

Natuurlijk ook niet te vergeten voor een optimale werking van uw ventilatiesysteem zijn enkele voorzorgsmaatregelen. Denk er aan dat u de luchttoevoer of spleten onder binnendeuren niet afsluit en zet het systeem nooit uit.

Meer informatie over de verschillende soorten ventilatiesystemen en welk type het best in uw huis past? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.