Ventilatiesysteem: soorten ventilatiesystemen en installatie

De installatie van een ventilatiesysteem is een plicht geworden in de nieuwbouw en bij bepaalde grote renovatiewerken. Dit komt omdat een goede ventilatie noodzakelijk is voor een gezonde woning en verschillende soorten ventilatiesystemen ontworpen zijn om aan deze nood te voldoen. Ventilatiesystemen kunnen problemen met condensatie en schimmel helpen voorkomen, waardoor uw huis gezond blijft om in te wonen. Ontdek de verschillende systemen en welk soort het beste in uw huis past.

Waarom een ventilatiesysteem?

behang waar schimmel op groeitGeen schimmel meer door ventilatiegebrek

Heeft u last van schimmels op de muren en vochtige plekken? Dan kunnen er meerdere oorzaken zijn. Als u zeker weet dat de muren een goede na-isolatie hebben ondergaan, dan is de kans groot dat het probleem afkomstig is van condensatie, meestal vanwege het gebrek aan een goed ventilatiesysteem. Vochtige dampen in huis zijn perfect normaal: ze ontstaan bij het koken, het afwassen, ja zelfs gewoon bij het ademen. Condensatie ontstaat wanneer die dampen niet kunnen ontsnappen en zich vasthechten aan de koudste plekken in de ruimte zoals de muren, waar ze weer vloeibaar worden. Het vocht dat dan ontstaat kan leiden tot schimmelplekken en beschadiging. Een ventilatiesysteem helpt dit probleem voorkomen.

Als u last heeft van schimmel op de vochtplekken veroorzaakt door condensatie, dan heeft het geen zin om de buitenmuren nog sterker te isoleren. Het probleem komt immers van binnen. De installatie van een kwaliteitsvol ventilatiesysteem is de enige oplossing om condensatieproblemen en de vorming van schimmels tegen te gaan. Bovendien heeft de aanwezigheid van een ventilatiesysteem sowieso een meerwaarde voor uw woning en gezondheid. Ook als er geen zichtbare vochtproblemen aanwezig zijn, is het bevorderlijk om steeds een toevoer van verse, gezonde lucht in de ruimte te hebben, vooral in kamers waar vaak of veel mensen zijn.

Types mechanische ventilatie

Er zijn 3 vormen van mechanische ventilatiesystemen op de markt. Elk van deze drie types heeft zijn typische eigenschappen en voordelen. We leggen ze hieronder even uit. Uiteraard is het best dat we even langskomen om te bekijken welk van de ventilatiemogelijkheden voor uw situatie aangewezen is.

Maak meteen een vrijblijvende afspraak voor analyse van uw kelder of een offerte.

Ventilatiesysteem B

Een goed werkende ventilatie is essentieel voor een woning en haar bewoners. Maar wat als u in een drukke stad woont waar veel auto’s voorbij rijden? Of er een vervuilende fabriek in de buurt van uw huis staat? Uiteraard is het geen ideale of zelfs gezonde situatie om zulke lucht in huis binnen te laten. Een B-ventilatiesysteem met filters is de oplossing!

Het B-ventilatiesysteem is een combinatie van mechanische en natuurlijke ventilatie. De mechanische ventilatie gebeurt van buiten naar binnen. Verse lucht wordt met behulp van een ventilator aangezogen. Als er lucht van slechte kwaliteit in de omgeving hangt, dan wordt deze eerst door een filter geleid. Zo wordt de binnenkomende lucht gezuiverd en verdwijnen allerlei vieze geurtjes voordat ze uw huis kunnen binnenkomen. De gebruikte, uitgeademde lucht wordt op een natuurlijke wijze afgevoerd via ventilatieroosters.

Ventilatiesysteem C

De afvoer van vervuilde lucht uit huis is even onmisbaar in uw woning als de aanvoer van verse lucht. Verluchten door het raam open te zetten is belangrijk voor zowel aanvoer als afvoer, maar volstaat in de meeste gevallen niet voor voldoende ventilatie. Met behulp van een mechanisch ventilatiesysteem C bent u steeds gerust in de afvoer van de vervuilde lucht.

Ventilatie c systeemHet ventilatiesysteem C is het meest gebruikte systeem. Het is een combinatie van mechanische en natuurlijke ventilatie. De verse lucht wordt op een natuurlijke manier aangevoerd via ventilatieroosters en de afvoer van de vervuilde lucht wordt mechanisch gereguleerd met behulp van een ventilator. Bovendien werkt het C-systeem volgens de specifieke noden van het moment: het zal pas de vervuilde lucht afvoeren wanneer het nodig is, dankzij ingebouwde sensoren. Dit wil zeggen dat het toestel aanvoelt wanneer de vochtigheidsgraad in huis hoog is en vervolgens zal het harder draaien om snel weer een ideale luchtvochtigheid te behalen.

Ventilatiesysteem D

Het D-ventilatiesysteem is de meest geavanceerde vorm van woonhuisventilatie. Het werkt volledig mechanisch en kan de lucht in huis filteren op stof, pollen, bacteriën en andere allergenen.

ventilatie d systeemHet ventilatiesysteem D is volledig mechanisch uitgerust. Zowel de aanvoer van verse lucht als de afvoer van de vervuilde lucht wordt gereguleerd met behulp van een ventilator. We doen dus geen beroep op ventilatieroosters in ramen en deuren. Omdat dit ventilatiesysteem zo geavanceerd is, doet u best beroep op een specialist om een D-systeem te installeren. Er zal namelijk een netwerk van ventilatiekanalen moeten worden aangelegd om dit ventilatiesysteem op poten te zetten.

Een D-ventilatiesysteem verbruikt meer energie dan een ander systeem, maar dit wordt gecompenseerd door zijn vermogen tot warmterecuperatie. De warmte wordt uit de afgevoerde lucht gehaald en samen met de verse lucht terug in de woonruimte geblazen, wat stookkosten uitspaart.

Een specialist maakt graag een vrijblijvende afspraak met u om te bepalen welk systeem het meeste voordeel oplevert in uw huis en welke de beste integratiemogelijkheden zijn in oudere gebouwen.