4 manieren waarop zwarte schimmel je gezondheid aantast

schimmel verwijderen, schimmel in hoek, zwarte schimmel, schimmelsporen, schimmel pleisterwerk nieuwbouw


Je wordt om de oren geslagen met het feit dat zwarte schimmel de gezondheid erg kan toetakelen. Wat kan je echter reëel verwachten als gevolg voor gezonde personen? Kan je er effectief allergieën door ontwikkelen? En welke impact heeft dergelijke ongezonde omgeving op mensen die reeds aan allergieën leiden? We illustreren hier vier gezondheidsproblemen die het gevolg zijn van de aanwezigheid van vocht en zwarte schimmel in huis.

1. Offensief op de luchtwegen

zwarte schimmel schaadt gezondheidDat schimmel slecht is voor je longen, is reeds lang bekend. Maar wat gebeurt er precies in je lichaam? De aanwezigheid van schimmel en diens sporen in huis veroorzaakt meer dan lichte irritatie op de luchtwegen. Als je de sporen van zwarte schimmel inademt, komen schadelijke stoffen in je longen terecht. Daar hechten ze zich aan je longblaasjes. Het resultaat? Ontsteking van de luchtwegen, mogelijk zelfs astma of chronische hoest. Astma is tenslotte een vorm van ontsteking van de luchtwegen, waarbij de benauwdheid en kortademigheid veroorzaakt worden door bepaalde prikkels zoals schimmel of huisstofmijt. En zo komen we meteen bij het volgende punt uit.

2. Ellende met eczeem

Waar schimmelsporen met je huid in aanraking komen, krijg je irritatie, jeuk of wondjes. Eczeem is een vorm van huidontsteking, veelal als gevolg van huisstofmijt. Wist je echter dat deze mijt niet alleen voorkomt in tapijt, matrassen en gestoffeerde meubels, maar ook op beschimmelde muren? Plan van aanpak is dus niet alleen een grondige schoonmaak, maar zorg ook dat je de luchtvochtigheid in huis goed kan regelen. Let wel: maak het niet meteen te bont! Een te lage luchtvochtigheid kan je huid doen uitbarsten in droge eczeem. Zet ook niet meteen de kachel permanent uit: bij een temperatuur onder de 17°C krijg je eerder last van condensatievocht. Ons advies: gewoon de gulden middenweg volgen van een relatieve luchtvochtigheid van rond de 50% bij een temperatuur van ongeveer 20°C.

3. Allergieën die opspelen

Zoals je merkt, zorgt de aanwezigheid van schimmel en vocht in huis voor allerlei soorten irritaties (en dan hebben we het nog niet eens over humeur). Je zal een tijdje blootgesteld zijn aan de schimmel voordat je klachten tot uiting komen. Wie het eerste aan de bel trekt? Mensen die reeds allergieën hebben. Een allergie is tenslotte niet meer dan een overgevoeligheid voor een bepaalde stof. Schimmelsporen, uitwerpselen van huisstofmijt en ongedierte veroorzaken allerlei prikkels in je lichaam. Die hebben al gauw een grote impact op iemand die hier extra gevoelig voor is. Schakel alvast professionele vochtbestrijding in om de oorzaak aan te pakken. Daarnaast is regelmatig contact met je huisarts voor advies niet te versmaden.

4. De klap op je immuunsysteem

Je lichaam moet veel energie verbruiken om al deze mogelijke aanslagen op de luchtwegen af te weren. Dit weerspiegelt zich in je immuunsysteem. Als je lichaam zoveel te verduren krijgt, neemt je immuunsysteem op een gegeven moment een dip, waardoor je extra vatbaar wordt voor ontstekingen en allergieën. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht: de aanwezigheid van schimmel leidt tot ontstekingen en je immuunsysteem wordt steeds minder weerbaar tegen al die problemen. Zo duikel je al snel van de ene in de andere infectie. Hoog tijd dus om actie te ondernemen tegen schimmel en vocht in huis.

Andere gevolgen

Alsof dat alles nog niet genoeg was, ga je van hardnekkige schimmel ook materiële schade te lijden. Je huis wordt na verloop van tijd als het ware verteerd. Vocht in huis brengt schimmels, huiszwam of ongedierte met zich mee en die breken het gebouw van binnenuit af. Al bij al reden genoeg om dit probleem snel en doeltreffend te laten aanpakken.

SHARE